Węgierska zupa gulaszowa

Mój mąż od wczoraj przebywa znów w Budapeszcie, pomyślałam więc, że będzie to dobra okazja, aby zaproponować Wam przepis na jedno z najbardziej znanych węgierskich dań czyli zupę gulaszową. Z poprzedniego pobytu w tym kraju, mąż przywiózł mi m.in słoiczki pysznej pasty paprykowej oraz aromatyczną, węgierską kiełbasę. Oba produkty świetnie wzbogaciły smak zupy.  Wyszła on przepyszna, sycąca i mocno rozgrzewająca, idealnie nadaje się na obiad w deszczowy, jesienny dzień. Przepis znalazłam u Madame Edith i bardzo go Wam polecam.

Jest to moja propozycja w ramach Festiwalu Kuchni Węgierskiej prowadzonego przez Mirabelkę.

zupa gulaszowa

Składniki:

  • 500 g wołowiny (np. z łopatki, udźca)
  • pętko węgierskiej kiełbasy (to mój dodatek)
  • dwie cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 papryki (u mnie czerwone)
  • 2-3 duże ziemniaki
  • duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół łyżeczki kminku 
  • łyżka papryki w proszku (pół łyżki słodkiej papryki i pół łyżki ostrej) 
  • 1-2 małe łyżeczki ostrej pasty paprykowej (do smaku)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej lub oliwa do smażenia

Wykonanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.  Dodać kilka łyżek wody i dusić całość przez chwilę.  Dorzucić posiekany czosnek oraz kminek. Wymieszać. W następnej kolejności dodać pokrojone w małą kostkę mięso oraz pokrojonego pomidora bez skórki. Podsmażyć wszystko na dużym ogniu, aż wołowina lekko zbrązowieje. Dodać paprykę w proszku i wlać ok. 1 litra wody. Doprowadzić całość do wrzenia.  Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 h, aż mięso będzie miękkie. Następnie dorzucić pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotować ok. 20 minut. W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodać ją do gotowej zupy. Całość doprawić solą, pieprzem oraz pastą paprykową. Przed podaniem posypać całość natką pietruszki. Smacznego 🙂

węgierska zupa gulaszowa