Duszona papryka z ciecierzycą

Pyszna warzywna potrawa, która może z powodzeniem być ciepłą kolacją lub drugim śniadaniem w pracy czy szkole. Duszona papryka świetnie komponuje się z cebulą i ciecierzycą. Wszystko doprawione czosnkiem, oregano i octem balsamicznym.

Przepis znaleziony u Panny Malwinny.

papryka z ciecierzycą

Składniki:

  • 3 różnokolorowe papryki
  • puszka ciecierzycy
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażać przez 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek i chili. Dodać pokrojone w długie paski papryki i oregano. Smażyć ok 7 minut, po czym przykryć patelnię i dusić całość kolejne 7 minut. Dodać odsączoną ciecierzycę i ocet balsamiczny. Podgrzewać przez chwilę, aż ciecierzyca będzie ciepła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego 🙂