Duszona papryka z ciecierzycą
Pyszna warzywna potrawa, która może z powodzeniem być ciepłą kolacją lub drugim śniadaniem w pracy czy szkole. Duszona papryka świetnie komponuje się z cebulą i ciecierzycą. Wszystko doprawione czosnkiem, oregano i octem balsamicznym.
Przepis znaleziony u Panny Malwinny.
Składniki:
- 3 różnokolorowe papryki
- puszka ciecierzycy
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażać przez 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek i chili. Dodać pokrojone w długie paski papryki i oregano. Smażyć ok 7 minut, po czym przykryć patelnię i dusić całość kolejne 7 minut. Dodać odsączoną ciecierzycę i ocet balsamiczny. Podgrzewać przez chwilę, aż ciecierzyca będzie ciepła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego 🙂