Jabłka pieczone z płatkami owsianymi i orzechami

Pieczone jabłka to fajny pomysł na zdrowy i smaczny deser dla naszych dzieci. W środku skrywają nadzienie z płatków owsianych, rodzynek, orzechów i śliwkowych powideł. Wszystko to doprawione cynamonem i miodem. Coś pysznego, mówię Wam. Najlepsze jeszcze ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Jest to moja propozycja w ramach “Orzechowego tygodnia” prowadzonego przez Atinkę.

pieczone jabłka

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Wykonanie:

Górne części jabłek odciąć. Środek owoców delikatnie wydrążyć, uważając, by nie uszkodzić skórki. Na dno każdego jabłka włożyć po łyżce powideł. Płatki owsiane wymieszać z rodzynkami, miodem, posiekanymi orzechami, cynamonem i pozostałą łyżką powideł. Gotową mieszanką wypełnić jabłka. Przykryć odciętymi częściami jabłka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (długość pieczenia zależy do wielkości oraz gatunku jabłka). Podawać najlepiej ciepłe. Smacznego 🙂

jabłka pieczone z płatkami owsianymi i orzechami

pieczone jabłko