Sałatka z fasolą, fetą i chorizo

Szybka i pożywna sałatka, na którą przepis znalazłam u Edysi, świetnie spisała się jako posiłek, który mąż zabrał ze sobą do pracy. Dobrze smakowała na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno.

sałatka z fasoli i chorizo

Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • kilka suszonych pomidorów z oleju
  • pętko kiełbasy chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • kawałek sera feta
  • posiekana natki pietruszki

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ze słoiczka z pomidorami.  Podsmażyć na nim pokrojone w półplasterki chorizo oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać odsączoną fasolę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Podgrzewać mieszając, aż fasola będzie ciepła. Dosypać cebulę i natkę, wymieszać. Przed podaniem posypać pokrojoną w kostkę fetą. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego.