Sałatka z fasolą, fetą i chorizo
Szybka i pożywna sałatka, na którą przepis znalazłam u Edysi, świetnie spisała się jako posiłek, który mąż zabrał ze sobą do pracy. Dobrze smakowała na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno.
Składniki:
- puszka białej fasoli
- kilka suszonych pomidorów z oleju
- pętko kiełbasy chorizo
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej cebuli
- kawałek sera feta
- posiekana natki pietruszki
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ze słoiczka z pomidorami. Podsmażyć na nim pokrojone w półplasterki chorizo oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać odsączoną fasolę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Podgrzewać mieszając, aż fasola będzie ciepła. Dosypać cebulę i natkę, wymieszać. Przed podaniem posypać pokrojoną w kostkę fetą. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego.