Wieprzowina po chińsku w sosie curry

Przepis na to danie znalazłam dobrych kilka lat temu w jakiejś kolorowej gazetce. Od tamtego czasu robiłam je już wielokrotnie i za każdym razem smakowało nam tak samo dobrze. Polecam nie tylko wielbicielom egzotycznej kuchni 😉

Jest to moja propozycja w ramach “Orzechowego tygodnia” prowadzonego przez Atinkę.

wieprzowina w sosie curry

Składniki:

  •  500 g wieprzowiny (schab, łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 2 czerwone papryki
  • marchewka
  • 3-4 pieczarki
  • 1-2 łyżki mieszanki curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • spora garść orzechów nerkowca
  • ew. łyżka mąki pszennej
  • do podania: posiekany szczypiorek

Wykonanie:

Cebule pokroić w piórka. Zeszklić ją na 2 łyżkach oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, marchew w paski, paprykę w kostkę. Warzywa dodawać kolejno do cebuli. Smażyć całość kilka minut. Zdjąć warzywa z patelni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć je ze wszystkich stron na dwóch łyżkach oleju. Dodać curry i kurkumę, wymieszać.  Następnie dolać 2-3 szklanki wody, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać podsmażone warzywa oraz orzechy nerkowca. Gotować razem całość przez ok. 10-15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby można sos zagęścić łyżką mąki. Podawać z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂

schab curry orzechy