Ciasto z gruszkami i białą czekoladą

Lubicie babki? Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne ciasto z dodatkiem gruszek i białej czekolady. Miękkie i wilgotne, długo zachowuje świeżość, dzięki dodatkowi mascarpone. Przygotowuje się je łatwo i szybko. Idealne do popołudniowej kawy. Może gdzieś pomiędzy blachami pełnymi pierniczków znajdziecie chwilę na wypróbowanie takiej babki? 🙂

Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.

babka z gruszkami i białą czekoladą

Składniki:

  • 4 jajka
  • 50 g cukru (lub trochę więcej, babka nie jest mocno słodka)
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 2-3 gruszki
  • 16 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać serek mascarpone oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta dodać posiekaną drobno czekoladę i obrane, pokrojone w kostkę gruszki. Całość delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto umieścić w formie wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego 🙂

ciasto z gruszkami i białą czekoladą