Ciasto z gruszkami i białą czekoladą
Lubicie babki? Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne ciasto z dodatkiem gruszek i białej czekolady. Miękkie i wilgotne, długo zachowuje świeżość, dzięki dodatkowi mascarpone. Przygotowuje się je łatwo i szybko. Idealne do popołudniowej kawy. Może gdzieś pomiędzy blachami pełnymi pierniczków znajdziecie chwilę na wypróbowanie takiej babki? 🙂
Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.
Składniki:
- 4 jajka
- 50 g cukru (lub trochę więcej, babka nie jest mocno słodka)
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 2-3 gruszki
- 16 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać serek mascarpone oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta dodać posiekaną drobno czekoladę i obrane, pokrojone w kostkę gruszki. Całość delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto umieścić w formie wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego 🙂