Piernikowe naleśniki z pomarańczami

Pomysł na pyszne zimowe śniadanie, pachnące pomarańczami i przyprawą do piernika. Po takiej uczcie niestraszny nawet najbardziej ponury dzień.

Przepis dodaję do“Festiwalu Pierniczków” prowadzonym przez Majankę.

naleśniki piernikowe z pomarańczami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 krople oleju
  • 2 plus 1/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • skórka starta z pomarańczy
  • łyżka cukru pudru
  • 2 pomarańcze

Wykonanie:

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać mikserem na jednolitą masę. Smażyć cienkie naleśniki, z obu stron na rumiano,  na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i skórką pomarańczową. Serkiem posmarować naleśniki, ułożyć na nim pokrojone pomarańcze. Złożyć. Podawać np. z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Smacznego 🙂