Piernikowe naleśniki z pomarańczami
Pomysł na pyszne zimowe śniadanie, pachnące pomarańczami i przyprawą do piernika. Po takiej uczcie niestraszny nawet najbardziej ponury dzień.
Przepis dodaję do“Festiwalu Pierniczków” prowadzonym przez Majankę.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
- 2-3 krople oleju
- 2 plus 1/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone
- skórka starta z pomarańczy
- łyżka cukru pudru
- 2 pomarańcze
Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać mikserem na jednolitą masę. Smażyć cienkie naleśniki, z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.
Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i skórką pomarańczową. Serkiem posmarować naleśniki, ułożyć na nim pokrojone pomarańcze. Złożyć. Podawać np. z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Smacznego 🙂