Sałatka gyros

Dziś mam dla Was przepis na pyszną sałatkę, która od wielu lat gości na stołach w większości domów. Zna ją pewnie każda pani domu i każda z nich ma własną recepturę na jej wykonanie. Ja przepis dostałam dawno temu od mojej przyjaciółki. Od tego czasu robiłam ją już wiele razy i zawsze cieszyła się powodzeniem. Z pewnością będzie mile widziana na świątecznym lub sylwestrowym stole.

sałatka gyros

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 6-7 korniszonów lub ogórków kiszonych
  • duża cebula
  • mała kapusta pekińska
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek ketchupu
  • pół opakowania przyprawy do gyrosa
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Filety umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Przyprawę do gyrosa wymieszać z połową szklanki wody.  Mieszanką zalać filety i smażyć bez przykrycia do wyparowania wody. Usmażone mięso odsączyć na papierowym ręczniku. Ostudzić.

Na patelnię wrzucić posiekaną drobno cebulę. Zeszklić ją, zdjąć z patelni.

W małej miseczce wymieszać odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i podsmażoną cebulę. Dodać 2-3 łyżki majonezu i 2-3 łyżki ketchupu. Wymieszać. Kapustę pekińską pokroić,oprószyć solą i odstawić na 5 minut.

W naczyniu, w którym będziemy podawać sałatkę, układamy na dnie połowę kurczaka, na nim rozprowadzamy połowę kukurydzy z dodatkami i majonezem. Całość posypujemy równomiernie połową pokrojonej kapusty. Ponawiamy warstwy: reszta kurczaka, następnie kukurydza z ogórkami i na wierzch kapusta.  Całość schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Smacznego 🙂

sałatka gyros

gyros