Burgery z kaszy jaglanej i buraków z karmelizowaną cebulą i fetą

Na pierwszy przepis w 2017 roku, który, mam nadzieję, będzie dla nas wszystkich rokiem pomyślnym i pełnym pozytywnych zdarzeń, wybrałam pyszne warzywne burgery. Zrobione z buraków, z dodatkiem rukoli, sera feta i pysznej, karmelizowanej czerwonej cebuli, która świetnie się tu sprawdza i sprawia, że całość nabiera nowego wymiaru. Pod żadnym pozorem z niej nie rezygnujcie – serio! 🙂

Przepis na tak przyrządzone burgery znalazłam na blogu Grumkolandia. Trochę pozmieniałam – dodałam trochę więcej bułki tartej, zmniejszyłam ilość imbiru i zamiast smażyć, upiekłam kotleciki w piekarniku. Wyszło naprawdę smacznie.

burgery z buraków

Składniki (ok 8-10 burgerów):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 450 g buraków (ok. 3-4 średnie buraki)
  • czerwona cebula
  • jajko
  • 60 ml oleju (dałam 4 łyżki)
  • 40 g mąki pszennej
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku (dałam 3 duże ząbki)
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka imbiru (dałam pół)
  • łyżeczka kardamonu
  • pieprz,sól do smaku
  • ew. bułka tarta, jeśli masa będzie zbyt rzadka (ja dodałam ok. 3 łyżek)

Karmelizowana cebula:

  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru (dałam 3/4 łyżki)

Sos:

  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy

Dodatkowo:

bułki do hamburgerów, rukola, pomidory, ser feta

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można przygotować dzień wcześniej). Buraki umyć, zawinąć każdy osobno w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 60 minut. Gdy ostygną, obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Połączyć z kaszą i startymi burakami. Dodać jajko, mąkę, sezam, słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, olej i przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać bułki tartej – ja dosypałam ok. 3 łyżek. Z powstałej masy uformować kotleciki. Ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut. Po tym czasie obrócić je delikatnie na drugą stronę i piec kolejne 10-15 minut. Kotleciki można także usmażyć lub zgrillować.

Karmelizowana cebula:
Cebule pokroić w piórka. Smażyć na maśle przez około 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodać ocet balsamiczny, poczekać, aż odparuje. Następnie dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dosypać szczyptę soli, wymieszać.

Sos: wymieszać ze sobą oliwę, musztardę i sok z cytryny.

Bułki lekko zgrillować. Posmarować je sosem. Układać na nich kolejno rukolę, plastry pomidora,burgera, karmelizowaną cebulą i pokruszony ser feta.  Smacznego 🙂