Kurczak jak z KFC :)

Myślę, że smaku kurczaka z KFC nie muszę nikomu opisywać. Większość z was z pewnością przynajmniej raz w życiu go próbowała. Niektórzy mogliby zajadać się nim bez przerwy, inni – wręcz przeciwnie – nigdy więcej po niego nie sięgną. Ja jestem zupełnie neutralna. Zdarza mi się czasami go zjeść, ale nie pałam do niego jakimiś głębszymi uczuciami. Dużo bardziej smakuje mojemu mężowi i dlatego, kiedy znalazłam przez przypadek u Margarytki przepis na kurczaka, który miał smakować zupełnie jak to słynny fast food, od razu postanowiłam go przyrządzić. Mąż ucieszył się z niespodzianki i przyznał, że całość smakuje rzeczywiście dość podobnie. Kawałki wyszły pikantne, co akurat wg męża było plusem, ale możecie spokojnie zmniejszyć ilość papryki. Najlepsze od razu po usmażeniu – później również były smaczne, ale panierka traciła swą chrupkość.  Z frytkami, świeżą surówką i sosem czosnkowym taki kurczak świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe 🙂

kurczak jak kfc

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Ciasto:

  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej  
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 3/4 łyżeczki mielonego chili
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki mielonego imbiru

Ponadto:

  • do panierowania: szklanka mąki pszennej+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • do smażenia: około 1-1,5 l oleju do smażenia

Wykonanie:

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na podłużne paski.  Oprószyć solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przygotować ciasto:

Jajko zmiksować z mlekiem, mąką i przyprawami.  Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlać je do miski z kawałkami kurczaka i wymieszać. Każdy kawałek mięsa musi być obtoczony w cieście.

W dużym naczyniu wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Do mieszanki wkładać po 3-4 kawałki kurczaka. Potrząsać pojemnikiem tak, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze obtoczony mąką. W rondlu lub frytkownicy rozgrzać olej do temperatury ok. 175 stopni (oleju powinno być na tyle dużo, aby kawałki kurczaka swobodnie w nim pływały). Wkładać po 4-5 kawałków kurczaka i smażyć przez kilka minut, aż będzie dobrze zrumieniony. Usmażonego kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego 🙂

kurczak ala kfc

kurczak kentucky fried chicken