Obłędne ciasto Snickers – bez pieczenia
Ciasto to przygotowałam na minione święta. Oczekiwałam wielkiego “wow”, bo uwielbiam masło orzechowe. Do tego masa z dodatkiem mleka w proszku, czekoladowa polewa, sporo orzechów..brzmi intrygująco, prawda? Początkowo chciałam pominąć karmel w środku, a zamiast polewy udekorować całość kajmakiem. W ostatniej chwili jednak zmieniłam zdanie. I wiecie co? Dobrze, że trzymałam się oryginału. Dzięki temu całość smakowała świetnie. Przypominała znany batonik: obie masy były przepyszne, a karmel w środku świetnie się tam odnajdywał i dodawał elementu zaskoczenia. Ciasto jest dość słodkie, ale masa z masłem orzechowym trochę tę słodycz przełamuje. Żeby nie było tak różowo, powiem może, że po nocy spędzonej w lodówce, ciasto smakowało mi średnio. Byłam wręcz zawiedziona. Ale po dwóch dniach zmieniłam zdanie o 180 stopni. Smakowało inaczej, wyraźniej i wzbudziło mój zachwyt. Rodzinka podczas świąt często sięgała po kawałek i chwaliła z uśmiechem. Polecam 🙂
Przepis znaleziony u Kasi.
Składniki (blaszka 20×25 cm):
- 2 duże opakowania herbatników kakaowych
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka w proszku (pełnego, nie granulowanego)
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka (z czubkiem) mąki ziemniaczanej
- 140 g miękkiego masła
- 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
Masa orzechowa:
- 250 g masła orzechowego
- 100 g drobno posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych
- 3 łyżki śmietanki kremówki
Karmel:
- 2 spore łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- łyżka masła
Polewa:
- 10 łyżek mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- czubata łyżka masła
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 100 g posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Przygotować budyń:
W połowie szklanki mleka rozpuścić budyń oraz mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać całość, by nie było grudek. Kiedy mleko się rozpuści, wlać pozostałe mleko z mąką i budyniem. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, by nie powstał kożuch, i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Bardzo miękkie masło ubić na puch. Dodać do niego masło orzechowe, a następnie dorzucać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Masa powinna być gładka, bez grudek.
Przygotować masę orzechową:
Masło orzechowe wymieszać dokładnie z kremówką i drobno posiekanymi orzechami.
Spód blachy wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować na nich połowę masy budyniowej. Przykryć ją kolejną warstwą herbatników i posmarować masą orzechową.
W tym momencie przygotować karmel. Wszystkie jego składniki umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i następnie gotować razem jeszcze przez około 2-3 minuty. Tak przygotowanym, lekko ciepłym karmelem polać masę z masła orzechowego. Ułożyć na nim od razu kolejną warstwę herbatników, którą smarujemy resztą masy budyniowej. Na masie ułożyć ostatnią, czwartą warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Polewa:
W garnku umieścić mleko, kakao, masło i cukier. Całość podgrzewać na minimalnym ogniu do chwili połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Ciepłą polewę wylać na ciasto i posypać ją posiekanymi orzeszkami. Przed podaniem ciasto chłodzić przez całą noc. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki kilkanaście minut przed podaniem. Smacznego 🙂