Siekane kotlety z kurczaka z papryką i pieczarkami
Dziś mam dla Was przepis na szybkie i smaczne drobiowe kotleciki, w których z powodzeniem możecie przemycić różne warzywa. U mnie są to papryka i pieczarki, ale spokojnie można dodać cukinię czy kukurydzę. Co tylko podpowie Wam wyobraźnia. Kotleciki są miękkie, soczyste i bardzo podzielne. Z podanej ilości składników wychodzi ich naprawdę sporo. Dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- dwa duże filety z kurczaka (ok. 0,5 kg)
- 2 różnokolorowe papryki
- 30 dkg pieczarek
- 30 dkg sera żółtego
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Pieczarki oraz ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wymieszać ze sobą. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać całość delikatnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać na niego masę, formując kotleciki. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smacznego 🙂