Siekane kotlety z kurczaka z papryką i pieczarkami

Dziś mam dla Was przepis na szybkie i smaczne drobiowe kotleciki, w których z powodzeniem możecie przemycić różne warzywa. U mnie są to papryka i pieczarki, ale spokojnie można dodać cukinię czy kukurydzę. Co tylko podpowie Wam wyobraźnia. Kotleciki są miękkie, soczyste i bardzo podzielne. Z podanej ilości składników wychodzi ich naprawdę sporo. Dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.

Przepis znalazłam tutaj.

kotlety siekane z kurczaka z papryką

Składniki:

  • dwa duże filety z kurczaka (ok. 0,5 kg)
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 30 dkg pieczarek
  • 30 dkg sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Pieczarki oraz ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wymieszać ze sobą. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać całość delikatnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać na niego masę, formując kotleciki. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smacznego 🙂

drobiowe kotlety z papryką i pieczarkami

drobiowe kotlety z papryką