Surówka z rukolą, cukinią i pestkami dyni
Nowy tydzień zaczynamy od zdrowej surówki. Połączenie rukoli z cukinią, marchwią, kiełkami brokułów i pestkami dyni oraz z sosem czosnkowym, podkręconym szczyptą curry, okazało się naprawdę udane. Całość wyszła lekko pikantna i wyraźna.
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 2 duże marchewki
- mała cukinia
- czerwona cebula
- pół opakowanie kiełków brokułu
- kilka łyżek pestek dyni
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- duża szczypta curry
Wykonanie:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię pokroić najpierw w plasterki, a te następnie w słupki. Cebulę pokroić w półplasterki. W dużej misce wymieszać rukolę z pokrojonymi warzywami, kiełkami i podprażonymi na patelni pestkami dyni. W osobnej miseczce połączyć składniki sosu. Polać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać. Smacznego 🙂