Surówka z rukolą, cukinią i pestkami dyni

Nowy tydzień zaczynamy od zdrowej surówki. Połączenie rukoli z  cukinią, marchwią, kiełkami brokułów i pestkami dyni oraz z sosem czosnkowym, podkręconym szczyptą curry, okazało się naprawdę udane. Całość wyszła lekko pikantna i wyraźna.

surówka z cukinią i kiełkami

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • 2 duże marchewki
  • mała cukinia
  • czerwona cebula
  • pół opakowanie kiełków brokułu
  • kilka łyżek pestek dyni

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • duża szczypta curry

Wykonanie:

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię pokroić najpierw w plasterki, a te następnie w słupki. Cebulę pokroić w półplasterki. W dużej misce wymieszać rukolę z pokrojonymi warzywami, kiełkami i podprażonymi na patelni pestkami dyni. W osobnej miseczce połączyć składniki sosu. Polać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać. Smacznego 🙂