Ciasto z masłem orzechowym i bananami
Dziś przepis dla wszystkich tych, którzy lubią połączenie masła orzechowego z bananem. Do takich osób zaliczam się ja i zaliczał się też Elvis Presley, o czym wspominałam przy okazji przepisu na jego ulubioną kanapkę. Jestem jednak pewna, że takich osób jest wiele, bo masło orzechowe i banan to duet bardzo zgrany i smakowity. W proponowanym cieście pomiędzy czekoladowym biszkoptem znajdują się dwie smaczne masy, świetnie się ze sobą komponujące i sprawiające, że ciężko jest poprzestać na jednym kawałku. Od siebie dodałam do masy ze śmietaną serek mascarpone, aby masa była bardziej stabilna. Poza tym nic nie zmieniałam.
Przepis znalazłam na blogu Kruche babeczki.
Składniki (blaszka 31×26 cm):
Biszkopt:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- łyżka wody
Masa bananowa:
- 1,5 kg bananów
- 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
- 200 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
Masa z masłem orzechowym:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- kilka łyżek masła orzechowego (ilość wg uznania)
- 1 czubata łyżka żelatyny
Dodatkowo:
- 3 opakowania herbatników
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Żółtka połączyć z olejem i dodać do białek. Następnie wmieszać delikatnie obie przesiane mąki, proszek do pieczenia, kakao i łyżkę wody. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okołu 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Masa bananowa:
Galaretki rozpuścić w 500 ml (czyli w połowie zalecanej ilości) gorącej wody. Ostudzić. Banany obrać i zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać bananowe puree i tężejące galaretki. Dokładnie zmiksować. Masę rozprowadzić równomiernie na pierwszym blacie biszkoptu. Wyrównać i rozłożyć na niej warstwę herbatników.
Masa z masłem orzechowym:
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Schłodzoną kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i masło orzechowe. Na koniec dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego 🙂