Hummus z burakami

Kolejna wersja hummusu na moim blogu. Pięknie różowa pasta z pieczonymi burakami była naprawdę smaczna, choć nie pobiła mojego ulubionego hummusu z suszonymi pomidorami. Zdrowy i nietuzinkowy pomysł na śniadanie.

hummus z burakami

Składniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy (może być też ciecierzyca z puszki)
  • dwa nieduże upieczone lub ugotowane buraki (polecam pieczone, mają głębszy smak)
  • 3-4 łyżki pasty tahini
  • 3-4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • odrobina lodowatej wody

 Wykonanie:

Ugotowaną ciecierzycę umieścić w blenderze razem z pokrojonymi burakami, tahini oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sok z cytryny oraz sól. Zmiksować na gładką masę.  Dolewać do niej powoli lodowatej wody, cały czas miksując, aż wszystko dokładnie się połączy. Gotowy hummus przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂

hummus z burakami

Mam smaka na buraka