Mus czekoladowy z awokado i banana
Nie jestem fanką awokado. Nie pałam uczuciem ani do guacamole, ani do różnych past z jego dodatkiem. Z każdej jednak strony słyszę nad nim zachwyty: jakie smaczne, uniwersalne, zdrowe. Postanowiłam więc dać mu kolejną szansę, tym razem w wersji słodkiej. U Panny Malwinny znalazłam ciekawy przepis na mus z awokado i banana. Postanowiłam przygotować go na wczorajsze walentynki. I powiem Wam, że było to naprawdę dobre. Dodatek orzechów i granatu podkręcił jeszcze dodatkowo jego smak. Warto wypróbować 🙂
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 banany
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki miodu (do smaku, może być też zwykły cukier, ksylitol)
- ew. 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- owoce do dekoracji (u mnie granat)
Wykonanie:
Banany, awokado oraz kakao umieścić w blenderze i zmiksować na gładki krem. Dodać orzechy i miód do smaku. Wymieszać. Jeśli całość będzie za gęsta można dodać łyżkę mleka. Gotowy mus umieścić w pucharkach. Udekorować owocami. Smacznego 🙂