Krajanka Michałek

Dziś mam przepis dla prawdziwych czekoholików. Pyszna krajanka, w smaku przypominająca trochę blok czekoladowy, trochę nugat, a najbardziej chyba znane wszystkim czekoladowe cukierki. Mocno słodka – po jednym kawałku ma się zdecydowanie dosyć. Przygotowana na bazie mleka w proszku, z dużą ilością czekolady i drobno posiekanych orzeszków. Prosta i szybka w wykonaniu. Przyjemnie miękka, lekko ciągnąca się i obłędnie wręcz smaczna. Jeśli jesteście fanami słodkości, koniecznie powinniście ją wypróbować.

Przepis znalazłam na blogu Słodka magia od kuchni.

krajanka michałek

Składniki (kwadratowa blaszka o wymiarach 23×23 cm):

Spód:

  • ok. 250 g ciastek z orzeszkami ziemnymi i kawałkami czekolady (użyłam polecanych przez autorkę ciastek Bonitki)
  • 50 g masła

Masa:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki masła
  • 130-140 g czekolady deserowej
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzeszków ziemnych, niesolonych
  • pół szklanki posiekanych orzechów ziemnych, niesolonych

Polewa:

  • ok. 160 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki kremówki
  • łyżka cukru

Wykonanie:

Spód:

Ciastka rozdrobnić w malakserze na piasek. Masło roztopić i dodać do ciastek. Wymieszać. Gotową masę ciasteczkową rozłożyć równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

Masa:

W większym garnku umieścić mleko, cukier, cukier wanilinowy, czekoladę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru i czekolady. Gotową masę przestudzić, a następnie, ciągle mieszając, dodawać do niej stopniowo mleko w proszku i kakao (mieszać dokładnie, tak aby nie było grudek).  Masa powinna być dość gęsta, ale powinna dawać się mieszać. Na koniec dodać posiekane oraz zmielone orzechy, wymieszać. Gotową masę rozprowadzić równomiernie na przygotowanym wcześniej spodzie.

Polewa:

Składniki polewy podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Gotową polewą pokryć ciasto. Całość schłodzić w lodówce przez min. 2 h. Smacznego 🙂

michałek

michałek mleko w proszku czekolada orzechy