Kurczak Caprese z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Taki ciekawy sposób na przyrządzenie kurczaka, znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Wygląda niebanalnie, smakuje dobrze. Przygotowuje się go łatwo i szybko. Nie wymaga posiadania wielu składników, ani brudzenia wielu garnków. Idealne danie, gdy nie chce nam się stać przy kuchni w nieskończoność.

kurczak caprese

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • kulka mozzarelli
  • pomidor
  • kilka listków świeżej bazylii
  • suszony tymianek, sól, pieprz
  • oliwa extra vergine

Wykonanie:

Filety z kurczaka umyć, osuszyć.  Naciąć w 4-5 miejscach na głębokość ok. 2 cm, nie przecinając mięsa do końca. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą. W każdym nacięciu umieścić cienki plaster mozzarelli oraz listki świeżej bazylii.

kurczak caprese

Na dnie dużego żaroodpornego naczynia ułożyć oprószone solą plasterki pomidorów. Na nich położyć filety z serem.  Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Całość piec bez przykrycia przez ok. 35-40 minut. Smacznego 🙂

kurczak z mozzarellą, pomidorami i bazylią