Owsiane muffinki z malinami – bez mąki i tłuszczu

Dziś mam dla Was przepis na pyszne muffinki z owocami. Idealne na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Bez mąki i tłuszczu – bazą są płatki owsiane, do których dodane są owoce i wiórki kokosowe. Nam bardzo smakowały i na stałe wejdą do naszego menu.

Podstawowy przepis znalazłam u Panny Malwinny, zmieniłam jednak co nieco, dodając kakao oraz nasiona chia.

muffinki owsiane bez mąki

Składniki (ok. 10 muffinek):

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki fruktozy (lub ksylitol,erytrol, ew. miód lub zwykły cukier)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych + odrobina do posypania wierzchu
  • łyżka kakao
  • łyżka nasion chia
  • maliny (u mnie mrożone) lub inne owoce

Wykonanie:

W misce połączyć ze sobą płatki, wiórki, kakao, chię oraz fruktozę. Dodać jogurt oraz rozbełtane jajka. Wymieszać. Na koniec dodać owoce. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych). Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego 🙂

muffinki owsiane z malinami