Wegański mus czekoladowy – trzyskładnikowy!

Co robicie z płynem, który pozostaje w puszce po zużyciu ciecierzycy? Jeśli wylewacie, tak jak ja do tej pory, to następnym razem koniecznie sobie go zostawcie. I użyjcie do przygotowania pysznego deseru. Serio. Płyn ten, zwany aquafabą, świetnie się bowiem ubija i idealnie zastępuje białko. Weganie oszaleli na jego punkcie, wykorzystując go do produkcji bezjajecznych majonezów, kremów, musów itp…ba, pieką  nawet torty Pavlovej oparte na ubitej aquafabie. Zaciekawił mnie ten super płyn i kiedy na blogu Kornik w kuchni znalazłam przepis na mus czekoladowy oparty właśnie na nim, wiedziałam, że szybko go wypróbuję. Deser wyszedł pyszny. Czekoladowy, słodki, bez posmaku czy zapachu ciecierzycy. Zajadali się nim i moja córka, i mąż. Aquafaba ubiła się bez problemu, choć może trwało to ciut dłużej niż przy zwykłym białku. Mus wyszedł aksamitny i bardzo delikatny. Warto wypróbować 🙂

wegański mus czekoladowy

Składniki:

  • 140 g zalewy z ciecierzycy z puszki tzw. aquafaby
  • 80 g gorzkiej czekolady (następnym razem dam jej więcej: ok. 150g, aby mus był trochę bardziej zwarty)
  • 1-2 łyżeczki fruktozy lub zwykłego cukru
  • owoce, orzechy, wiórki – do dekoracji (u mnie domowa frużelina malinowa, wiórki kokosowe i świeża mięta)

Wykonanie:

Aquafabę umieścić w wysokiej misce i ubić na sztywno, na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać fruktozę lub cukier.  

aquafaba

W międzyczasie czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, a następnie wlać ją powoli do ubitej piany. Wymieszać delikatnie szpatułką. Gotowy mus przełożyć do pucharków. Schłodzić w lodówce przez min. 2 h. Dowolnie udekorować przed podaniem. Smacznego 🙂

mus czekoladowy bez jaj

mus czekoladowy wegański