Wegański mus czekoladowy – trzyskładnikowy!
Co robicie z płynem, który pozostaje w puszce po zużyciu ciecierzycy? Jeśli wylewacie, tak jak ja do tej pory, to następnym razem koniecznie sobie go zostawcie. I użyjcie do przygotowania pysznego deseru. Serio. Płyn ten, zwany aquafabą, świetnie się bowiem ubija i idealnie zastępuje białko. Weganie oszaleli na jego punkcie, wykorzystując go do produkcji bezjajecznych majonezów, kremów, musów itp…ba, pieką nawet torty Pavlovej oparte na ubitej aquafabie. Zaciekawił mnie ten super płyn i kiedy na blogu Kornik w kuchni znalazłam przepis na mus czekoladowy oparty właśnie na nim, wiedziałam, że szybko go wypróbuję. Deser wyszedł pyszny. Czekoladowy, słodki, bez posmaku czy zapachu ciecierzycy. Zajadali się nim i moja córka, i mąż. Aquafaba ubiła się bez problemu, choć może trwało to ciut dłużej niż przy zwykłym białku. Mus wyszedł aksamitny i bardzo delikatny. Warto wypróbować 🙂
Składniki:
- 140 g zalewy z ciecierzycy z puszki tzw. aquafaby
- 80 g gorzkiej czekolady (następnym razem dam jej więcej: ok. 150g, aby mus był trochę bardziej zwarty)
- 1-2 łyżeczki fruktozy lub zwykłego cukru
- owoce, orzechy, wiórki – do dekoracji (u mnie domowa frużelina malinowa, wiórki kokosowe i świeża mięta)
Wykonanie:
Aquafabę umieścić w wysokiej misce i ubić na sztywno, na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać fruktozę lub cukier.
W międzyczasie czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, a następnie wlać ją powoli do ubitej piany. Wymieszać delikatnie szpatułką. Gotowy mus przełożyć do pucharków. Schłodzić w lodówce przez min. 2 h. Dowolnie udekorować przed podaniem. Smacznego 🙂
jak super wygląda 😀
musze wypróbować przepisu :d
Polecam 🙂 Ten mus jest naprawdę smaczny i łatwy w wykonaniu 🙂 No i nic się nie marnuje 😉