Zielone kotlety brokułowo-cebulowe

Dziś pierwszy dzień wiosny kalendarzowej. Z tej tez okazji na blogu przepis na zielone kotleciki brokułowe z dodatkiem cebuli. Bardzo smaczne, pełne warzyw, zdrowe i proste w wykonaniu. Pieczone w piekarniku, przez co mniej kaloryczne niż gdyby były smażone na patelni. Inspirowałam się przepisem znalezionym tutaj. 

kotlety brokułowo-cebulowe

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 małe cebule
  • 1 jajko
  • łyżka serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki mąki z pełnego przemiału (lub wiecej,  tyle, aby otrzymać właściwą konsystencję) 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju. Ugotowanego brokuła drobno posiekać. Dodać podsmażoną cebulę, otręby, mąkę, sezam, jajko i ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z gotowej masy formować płaskie kotlety. Układać je na blaszce, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut z każdej strony, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do lekkiego zrumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego 🙂

kotlety brokuł cebula sezam