Currywurst
Dziś mam dla Was przepis na słynny, niemiecki fast food. Kiełbaski z sosem curry u naszych zachodnich sąsiadów spotkać można w wielu miejscach i warto przynajmniej raz w życiu się na nie skusić. Nie jest to może jakieś wykwintne, eleganckie danie, ale z całą pewnością posmakuje większości z Was. Kiełbaski w mojej wersji są pieczone w piekarniku. Polane pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem curry i podane z frytkami będą świetnym pomysłem na obiad, za który wasze drugie połówki z pewnością Wam podziękują 🙂
Przepis na currywurst znalazłam na blogu Radość jedzenia.
Składniki:
- kilka cienkich kiełbasek (u mnie białe)
Sos:
- puszka krojonych pomidorów (400 g)
- łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki sosu Worcestershire
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżeczki curry w proszku
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Kiełbaski usmażyć na grillu, patelni lub upiec w piekarniku, aż będą rumiane (200 stopni, ok. 15-20 minut).
Przygotować sos: w garnku wymieszać ze sobą pomidory, miód, ocet balsamiczny, sos Worcestershire, słodką paprykę i curry w proszku. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać cukier i przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszać i zagotować. Całość zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
Gotowym, ciepłym sosem polać pokrojone, upieczone kiełbaski. Całość oprószyć curry. Podawać z frytkami. Smacznego 🙂