Mazurek kawowo-malinowy
Kawy nie pijam, o czym wspominałam na blogu już kilkakrotnie, ale uwielbiam wszelkie słodkości z jej dodatkiem. Dlatego też, gdy tylko zobaczyłam u Kasi przepis na tego mazurka, wiedziałam, że koniecznie muszę go wypróbować. Zwłaszcza, że poza kawą i białą czekoladą, pojawiają się w nim moje ulubione owoce czyli maliny. Całość wyszła naprawdę pyszna. Dość słodka – jeden mały kawałeczek w zupełności wystarczy, by zasłodzić się na długi czas – no ale, taka uroda mazurków, czyż nie? 🙂 Moja masa wyszła dość miękka – nie wiem czy był to efekt zamierzony – ale nie sprawiało to większych trudności z serwowaniem ciasta. Polecam wszystkim kawoszom, i nie tylko 🙂
Składniki: (forma na tartę o śr. 25 cm – ja piekłam z 1,5 porcji w prostokątnej blaszce):
Spód:
- 300 g mąki pszennej (dałam pól na pół mąkę tortową i krupczatkę)
- 180 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Masa malinowa:
- 500 g gęstej, dobrej jakości marmolady malinowej
Masa kawowa:
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
- 1 pełna łyżka masła
Wykonanie:
Spód:
Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać żółtko oraz wodę. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Następnie spód ponakłuwać widelcem, wyłożyć na niego papier do pieczenia i obciążyć go np. fasolą. Piec z obciążeniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdjąć papier do pieczenia i piec kolejne 5-10 minut, już bez obciążenia, aż się zarumieni. Wystudzić.
Masa malinowa:
Marmoladę przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować ją ok. 7 minut, cały czas mieszając. Gorącą, płynną marmoladę przelać na zimne ciasto i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Masa kawowa:
Kremówkę umieścić razem w garnku i podgrzewać do chwili, aż masło się rozpuści, a śmietanka będzie gorąca (ale nie powinna się zagotować). Do gorącej śmietanki dodać kawę. Mieszać energicznie rózgą do dokładnego rozpuszczenia wszystkich grudek. Dorzucić połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Gładką masę wylać na zastygniętą marmoladę malinową. Wyrównać. Gotowego mazurka schłodzić w lodówce przez całą noc. Dowolnie udekorować. Smacznego 🙂