Mazurek kawowo-malinowy

Kawy nie pijam, o czym wspominałam na blogu już kilkakrotnie, ale uwielbiam wszelkie słodkości z jej dodatkiem. Dlatego też, gdy tylko zobaczyłam u Kasi przepis na tego mazurka, wiedziałam, że koniecznie muszę go wypróbować. Zwłaszcza, że poza kawą i białą czekoladą, pojawiają się w nim moje ulubione owoce czyli maliny. Całość wyszła naprawdę pyszna. Dość słodka – jeden mały kawałeczek w zupełności wystarczy, by zasłodzić się na długi czas – no ale, taka uroda mazurków, czyż nie? 🙂 Moja masa wyszła dość miękka – nie wiem czy był to efekt zamierzony – ale nie sprawiało to większych trudności z serwowaniem ciasta. Polecam wszystkim kawoszom, i nie tylko 🙂

mazurek kawowo-malinowy

Składniki: (forma na tartę o śr. 25 cm – ja piekłam z 1,5 porcji w prostokątnej blaszce):

Spód:

  • 300 g mąki pszennej (dałam pól na pół mąkę tortową i krupczatkę)
  • 180 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa malinowa:

  • 500 g gęstej, dobrej jakości marmolady malinowej

Masa kawowa:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
  • 1 pełna łyżka masła

Wykonanie:

Spód:

Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać żółtko oraz wodę. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Następnie spód ponakłuwać widelcem, wyłożyć na niego papier do pieczenia i obciążyć go np. fasolą. Piec z obciążeniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdjąć papier do pieczenia i piec kolejne 5-10 minut, już bez obciążenia, aż się zarumieni. Wystudzić.

Masa malinowa:

Marmoladę przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować ją ok. 7 minut,  cały czas mieszając.  Gorącą, płynną marmoladę przelać na zimne ciasto i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Masa kawowa:

Kremówkę umieścić razem w garnku i  podgrzewać do chwili, aż masło się rozpuści, a śmietanka będzie gorąca (ale nie powinna się zagotować). Do gorącej śmietanki dodać kawę. Mieszać energicznie rózgą do dokładnego rozpuszczenia wszystkich grudek. Dorzucić połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia.  Gładką masę wylać na zastygniętą marmoladę malinową. Wyrównać.  Gotowego mazurka schłodzić w lodówce przez całą noc. Dowolnie udekorować. Smacznego 🙂

mazurek z czekoladą, kawą i malinami