Schab pieczony na soli – trzyskładnikowy!
Mam dziś dla Was banalnie prosty przepis na pyszną wędlinę do kanapek. Kawałek schabu wystarczy posmarować musztardą francuską, położyć na soli i włożyć do piekarnika. I tyle. Proste, prawda? A efekt naprawdę warty wypróbowania. Mięso jest soczyste i co najważniejsze – bez zbędnych, niepotrzebnych i niezdrowych dodatków. Nie należy obawiać się dużej ilości soli – schab wychodzi naprawdę smaczny, zupełnie jej nie czuć.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- kawałek schabu ok. 1-1,5 kg
- słoiczek musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- kilogram soli
Wykonanie:
Sól wysypać na dno naczynia żaroodpornego. Rozłożyć ją równomiernie. Schab opłukać, osuszyć. Położyć na soli. Wierzch oraz boki mięsa posmarować musztardą.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 1-1,5 h (ok. godziny na każdy kilogram mięsa). Ja piekłam pierwsze 30 minut bez przykrycia, na kolejne 40 minut przykryłam je folią aluminiową, aby musztarda za mocno się nie przypiekła i pod koniec znów zdjęłam folię. Upieczone mięso wyjąć i przestudzić. Zbryloną sól wyrzucić. Kroić w plastry i podawać z ziemniakami, jako obiad, lub na kanapce jako wędlinę. Smacznego 🙂