Porzeczkowiec dla kochanych mam :)
Dziś święto wszystkich mam. Dla nich, z najlepszymi życzeniami, mam dziś przepyszne i eleganckie ciasto. Porzeczkowiec od jakiegoś czasu robi zawrotną karierę. Spotykałam go na wielu blogach. Piekła go moja ciocia, a ostatnio często pojawiał się na stole u mojej teściowej. Zawsze tak samo pyszny – ręka sama sięgała po dokładkę 🙂 Mega wilgotny, czekoladowy biszkopt, przełożony smacznym kremem z twarogu i kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Petarda! Bardzo Wam polecam ten przepis, jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować. Nie zawiedziecie się 🙂
Źródło przepisu: Moje Wypieki. Dorotus dodatkowo nasączała blaty likierem Cassis, wymieszanym z wodą. Ja pominęłam ten krok – blaty mimo tego były wyjątkowo wilgotne.
Składniki (blaszka o wymiarach 25 x 35):
Biszkopt:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 5 płaskich łyżek kakao
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa:
- 200 g miękkiego masła
- 500 g serka kremowego
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 pełne łyżki serka mascarpone lub 2 śmietan-fixy
- 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Biszkopt:
W garnku umieścić olej, wodę, szklankę cukru i kakao. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru. Mieszaninę wystudzić.
Białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo po łyżce pozostałe pół szklanki cukru. Dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę. Dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać przesiane suche składniki: mąkę, sodę i proszek, i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać do blaszki, w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.
Krem:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki, puszysty krem. Stopniowo dodawać porcjami serek, cały czas miksując.
Na tacy ułożyć jeden z blatów biszkoptu. Posmarować go połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem. Posmarować go pozostałym dżemem.
Zimną kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Dodać mascarpone i jeszcze chwilę ubijać, do powstania gładkiego kremu. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂