Pyszna zupa szparagowa z fetą
Przepis na tę zupę znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. Jest fenomenalna. Ekspresowa i bardzo łatwa w wykonaniu, lekka i przede wszystkim bardzo smaczna. Feta i szczypiorek dodają jej dodatkowego pazura i nie warto z nich rezygnować. Bardzo Wam polecam ten przepis. Spieszcie się, póki sezon na szparagi ciągle trwa! 🙂
Składniki:
- nieduży pęczek zielonych szparagów (ok. 10-12 sztuk)
- 0,5 kg ziemniaków
- litr bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 200 g śmietany 18% (dałam 3 łyżki)
- ser feta
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażać ja na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy przez kilka minut. Dodać obrany i przepołowiony czosnek. Smażyć razem przez ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Łodygi pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Dodać je do gotującej się zupy. Gotować 3-4 minuty, aż lekko zmiękną. Dosypać posiekany koperek. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę. Wymieszać. Przed podaniem na talerzu posypać serem feta oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂
ale jest w każdym razie zdrowa!?
I pyszna 🙂