Pyszna zupa szparagowa z fetą

Przepis na tę zupę znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. Jest fenomenalna. Ekspresowa i bardzo łatwa w wykonaniu, lekka i przede wszystkim bardzo smaczna. Feta i szczypiorek dodają jej dodatkowego pazura i nie warto z nich rezygnować. Bardzo Wam polecam ten przepis. Spieszcie się, póki sezon na szparagi ciągle trwa! 🙂

zupa szparagowa z fetą

Składniki:

  • nieduży pęczek zielonych szparagów (ok. 10-12 sztuk)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • litr bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g śmietany 18% (dałam 3 łyżki)
  • ser feta

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażać ja na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy przez kilka minut. Dodać obrany i przepołowiony czosnek. Smażyć razem przez ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Łodygi pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Dodać je do gotującej się zupy. Gotować 3-4 minuty, aż lekko zmiękną. Dosypać posiekany koperek. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę. Wymieszać. Przed podaniem na talerzu posypać serem feta oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂 

zupa szparagi feta