Dymek z truskawkami i pianką

Proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, idealne do popołudniowej kawy. W wykonaniu podobne do poczciwego, mojego ukochanego pleśniaka, tyle, że zamiast porzeczek wykorzystuje się truskawki. Nie za słodkie, ładnie prezentuje się na stole. Przepis znalazłam u Edysi. Zmieniłam jedynie to, że ciasto na spód dodatkowo podpiekłam przez ułożeniem na nim owoców.

dymek z truskawkami i pianką

Składniki (blaszka o wymiarach 36×23 cm):

Spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej (lub trochę więcej, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło)
  • 6 żółtek
  • 1,5 kostki margaryny (kostka=250 g)
  • łyżeczka cukru pudru
  • 2,5  łyżeczki proszku do pieczenia

Piana:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 75 dag świeżych truskawek
  • łyżka kakao

Wykonanie:

Spód:

Mąkę posiekać z margaryną. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść szybko gładkie ciasto i podzielić je na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Drugą część rozwałkować i umieścić w blaszce, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Lekko złoty spód wyjąć z piekarnika.

Opłukane, osuszone i odszypułkowane truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na podpieczonym spodzie przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć nim truskawki.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec  ubijania dodawać partiami cukier. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na posypane kakao truskawki. Wyłożyć sztywną pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂

kruche ciasto z truskawkami i pianą