Omlet z młodą kapustą, szparagami i pomidorem

Stałam się monotematyczna. Ostatnio dużo u mnie omletów. I kapusty. I zielonych szparagów, na które sezon niestety definitywnie dobiega końca. Ten śniadaniowy omlet to takie moje pożegnanie z tymi pysznymi warzywami. Strasznie żałuję, że sezon na nie jest tak krótki. Jeśli jeszcze gdzieś uda się Wam je dorwać, zróbcie sobie takie pyszne śniadanie. I nie dziwcie się dodatkowi młodej kapusty – wbrew pozorom fajnie się tu komponuje z całością. Jej dodatek sprawia też, że całość jest bardziej sycąca.

omlet z młodą kapustą i szparagami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3-4 zielone szparagi
  • duża garść młodej kapusty
  • pół pomidora, najlepiej malinowego
  • 1/3 małej cebuli
  • łyżka  startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Wykonanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić je do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku na 3-4 minuty. Odcedzić. Pokroić w cienkie plasterki (główki zostawić w całości). Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w cienkie paski kapustę. Smażyć razem przez 2-3 minuty. Jajka, mleko oraz mąkę rozmącić ze sobą, dokładnie, żeby nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone szparagi, pomidora i posiekaną natkę. Masę jajeczną wylać na podsmażoną kapustę. Z wierzchu posypać parmezanem. Całość przykryć i smażyć na średnim ogniu, aż do ścięcia jajek. Gotowy omlet zsunąć na talerz, złożyć na pół. Smacznego 🙂

omlet kapusta szparagi środek