Omlet ze szparagami i serem feta
Omlet ze szparagami to przepyszna śniadaniowa propozycja – do przygotowania w zaledwie 15 minut. Pożywna, sycąca i bardzo, bardzo smaczna. Dodatek sera fety i świeżej bazylii podkręca smak całości. Jeśli lubicie śniadania, w których jajka grają pierwsze skrzypce, koniecznie go wypróbujcie.
Inne śniadaniowe propozycje z jajkami i szparagami w roli głównej znajdziecie także tu:
– najprostsza jajecznica ze szparagami
– pyszny zapiekany omlet ze szpinakiem i szparagami
Składniki:
- 2 jajka
- 3-4 zielone szparagi
- kawałek sera feta
- kilka listków świeżej bazylii
- płaska łyżka mąki
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- łyżka masła
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić je do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku na 3-4 minuty. Odcedzić. Pokroić w cienkie plasterki (główki zostawić w całości). Jajka, mleko oraz mąkę rozmącić ze sobą, dokładnie, żeby nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone szparagi, fetę i porwane liście bazylii. Na patelni rozpuścić masło i wylać masę jajeczną. Przykryć. Smażyć na średnim ogniu, aż do ścięcia jajek. Gotowy omlet zsunąć na talerz, złożyć na pół. Smacznego 🙂
Uwielbiam z takimi dodatkami
Ja również 🙂 To mój ulubiony wiosenny omlet 🙂