Omlet ze szparagami i serem feta

Omlet ze szparagami to przepyszna śniadaniowa propozycja – do przygotowania w zaledwie 15 minut. Pożywna, sycąca i bardzo, bardzo smaczna. Dodatek sera fety i świeżej bazylii podkręca smak całości. Jeśli lubicie śniadania, w których jajka grają pierwsze skrzypce, koniecznie go wypróbujcie.

Inne śniadaniowe propozycje z jajkami i szparagami w roli głównej znajdziecie także tu:

mini frittaty ze szparagami

 – najprostsza jajecznica ze szparagami

– pyszny zapiekany omlet ze szpinakiem i szparagami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3-4 zielone szparagi
  • kawałek sera feta
  • kilka listków świeżej bazylii
  • płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Wykonanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić je do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku na 3-4 minuty. Odcedzić. Pokroić w cienkie plasterki (główki zostawić w całości). Jajka, mleko oraz mąkę rozmącić ze sobą,  dokładnie, żeby nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone szparagi, fetę i porwane liście bazylii. Na patelni rozpuścić masło i wylać masę jajeczną. Przykryć. Smażyć na średnim ogniu, aż do ścięcia jajek. Gotowy omlet zsunąć na talerz, złożyć na pół. Smacznego 🙂