Kurczak z fasolką szparagową i sezamem

Sezon na fasolkę szparagową w pełni, dlatego mam dziś dla Was propozycję pysznego obiadu z dodatkiem właśnie tego warzywa. Ekspresowa i łatwa w wykonaniu potrawka, oprószona sezamem, świetnie będzie smakowała z ryżem lub kaszą. Marynata na bazie sosu sojowego i miodu nadaje kurczakowi interesującego smaku i przywołuje klimat kuchni azjatyckiej.  Myślę, że nie będziecie zawiedzeni.

Inspirowałam się tym przepisem. 

kurczak z fasolką szparagową

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka (ok. 500 g)
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • sezam
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki lub kolendra

Marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta płatków chili
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • szczypta kurkumy

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty. Umieścić w niej umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce. Fasolkę wrzucić do wrzątku i gotować ok. 3-4 minut. Odcedzić. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić mięso osączone z marynaty. Gdy będzie rumiane, dodać fasolkę oraz pozostałą marynatę. Smażyć razem przez kilka minut. Pod koniec doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę oraz sezam. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂 

kurczak fasolka sezam