Kurczak z fasolką szparagową i sezamem
Sezon na fasolkę szparagową w pełni, dlatego mam dziś dla Was propozycję pysznego obiadu z dodatkiem właśnie tego warzywa. Ekspresowa i łatwa w wykonaniu potrawka, oprószona sezamem, świetnie będzie smakowała z ryżem lub kaszą. Marynata na bazie sosu sojowego i miodu nadaje kurczakowi interesującego smaku i przywołuje klimat kuchni azjatyckiej. Myślę, że nie będziecie zawiedzeni.
Inspirowałam się tym przepisem.
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka (ok. 500 g)
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- duża cebula
- sól, pieprz
- sezam
- olej do smażenia
- natka pietruszki lub kolendra
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy limonki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta płatków chili
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta kurkumy
Wykonanie:
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty. Umieścić w niej umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce. Fasolkę wrzucić do wrzątku i gotować ok. 3-4 minut. Odcedzić. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić mięso osączone z marynaty. Gdy będzie rumiane, dodać fasolkę oraz pozostałą marynatę. Smażyć razem przez kilka minut. Pod koniec doprawić do smaku, dodać posiekaną natkę oraz sezam. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂