Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i mozzarellą

Latem w mojej kuchni zdecydowanie więcej jest dań lekkich, prostych i szybkich w wykonaniu. Bazujących na świeżych, sezonowych warzywach – takich jak ta banalnie prosta zapiekanka. Cztery składniki – trzy rodzaje warzyw i mozzarella- i obiad gotowy. Smacznie, zdrowo i kolorowo 🙂 

zapiekanka z cukinii, bakłażana i mozzarelli

Składniki:

  • 2 nieduże cukinie
  • bakłażan
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 kulki mozzarelli 
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano
  • świeża bazylia

Wykonanie:

Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 5 mm. Ułożyć na durszlaku, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut. Po tym czasie opłukać je z soli i osuszyć. Cukinię również pokroić w plastry. Oba pokrojone warzywa skropić mocno oliwą i oprószyć przyprawami z obu stron. Smażyć je z obu stron na patelni grillowej. Następnie układać je w naczyniu żaroodpornym na przemian z pokrojonymi w plastry pomidorami oraz serem mozzarella. Posypać świeżą bazylią i skropić oliwą. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

cukinia pomidor bakłażan mozzarella

zapiekane warzywa z mozzarellą