Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem to jedna z potraw, które dobrze smakują, wymagają od nas minimum wysiłku i zostawiają po ich zjedzeniu uśmiech na twarzy. Tradycyjne, wielkopolskie postne danie. Wersji pewnie tyle, ile gotujących. Latem konieczna pozycja w naszym menu – zwłaszcza gdy za oknem upał i nikomu nie chce się wymyślać skomplikowanych posiłków. Prostota górą 🙂
Składniki:
- ziemniaki – ilość zależy od naszego apetytu (3-4 większe sztuki na osobę)
Gzik:
- 30 dag dobrego, tłustego twarogu
- kilka łyżek śmietany
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości (w mundurkach czyli bez obierania). Można również zawinąć je w folię aluminiową i upiec je w piekarniku. Twaróg wymieszać ze śmietaną. Dodać posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki układać na talerzu. Przekrajać je wzdłuż. W środku ułożyć solidną porcję gziku. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą. Smacznego 🙂