Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to jedna z potraw, które dobrze smakują, wymagają od nas minimum wysiłku i zostawiają po ich zjedzeniu uśmiech na twarzy. Tradycyjne, wielkopolskie postne danie. Wersji pewnie tyle, ile gotujących. Latem konieczna pozycja w naszym menu – zwłaszcza gdy za oknem upał i nikomu nie chce się wymyślać skomplikowanych posiłków. Prostota górą 🙂

pyry z gzikiem

Składniki:

  • ziemniaki – ilość zależy od naszego apetytu (3-4 większe sztuki na osobę)

Gzik:

  • 30 dag dobrego, tłustego twarogu
  • kilka łyżek śmietany
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości (w mundurkach czyli bez obierania). Można również zawinąć je w folię aluminiową i upiec je w piekarniku. Twaróg wymieszać ze śmietaną. Dodać posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ugotowane ziemniaki układać na talerzu. Przekrajać je wzdłuż. W środku ułożyć solidną porcję gziku. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą. Smacznego 🙂