Sernik z malinami, borówkami i płatkami migdałów
Przepyszny sernik, utrzymany w letnim klimacie, który zniknął ze stołu w oka mgnieniu, zbierając po drodze same pochwały. Lekki, aromatyczny, zwieńczony świeżymi malinami, borówkami i płatkami migdałowymi. Nie można przejść obok niego obojętnie. Zapewniam Was 🙂
Przepis od Dorotus.
Składniki (blaszka o wymiarach (30×23 cm):
Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 5 dużych jajek
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 250 g malin
- duża garść borówek
- 3/4 szklanki płatków migdałów
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Spód:
Mąkę posiekać z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtko i zimną wodę. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno formy, wyłożonej wcześniej papierem od pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 15-20 minut (do momentu zezłocenia się ciasta). Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
Masa serowa:
Jajka roztrzepać w misce widelcem. Dodać do nich cukier i wymieszać. W misie miksera umieścić twaróg, kremówkę, roztrzepane jajka z cukrem, ekstrakt z migdałów oraz obie przesiane mąki. Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Na wierzchu masy serowej poukładać maliny i borówki. Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 1 godzinę i 15 minut (lub dłużej, do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego 🙂