Kolorowe ciasto ze śliwkami
Wrzesień witam plackiem ze śliwkami. Banalnie prostym w wykonaniu – nie ma w nim nic skomplikowanego. Trzy różne warstwy nadają mu ciekawego wyglądu. Ładnie wygląda na stole i naprawdę nieźle smakuje. Idealnie pasuje do popołudniowej herbaty.
Przepis od Edysi.
Składniki (tortownica o śr 22-24 cm):
- 125 g miękkiego masła
- szklanka cukru pudru
- 6 łyżek oleju
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu o smaku wiśniowym
- czubata łyżka ciemnego kakao
- 400 g śliwek węgierek
Wykonanie:
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Dodawać na przemian po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Cały czas miksując, dosypywać partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do gotowej masy wmieszać delikatnie za pomocą łyżki ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej z nich dodać proszek budyniowy, do drugiej kakao, a trzecią zostawić bez dodatków. Do natłuszczonej tortownicy wyłożyć kolejno: ciasto białe, ciasto różowe i ciemne. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół śliwki (skórką do dołu). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂