Sałatka z quinoa, pesto, pomidorami i fetą

Mam dziś dla Was przepis na rewelacyjną sałatkę z komosą ryżową w roli głównej. Quinoa sama w sobie mnie nie zachwyca – jest smaczna, ale dużo bardziej wolę od niej nasz rodzimy pęczak czy kaszę gryczaną. Jednak w połączeniu z aromatycznym pesto, świeżymi i suszonymi pomidorami oraz serem feta stworzyła ona mega dobry zestaw. Zajadałam się nią ja, zajadał mój mąż. Zdrowa, sycąca i pyszna sałatka, która będzie świetnym posiłkiem w pracy lub szkole, albo niecodzienną kolacją lub lekkim obiadem w domu. Bardzo Wam polecam 🙂 

Inspiracja: Jemy w domu.

sałatka z quinoa, fetą i pesto

Składniki:

  • pół szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa)
  • pół cebuli
  • pomidorki koktajlowe (u mnie żółte i czerwone) – ok. 10 sztuk
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii
  • kawałek sera feta
  • garść świeżej rukoli

Wykonanie:

Komosę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. Wymieszać z pesto. Dodać przekrojone na pół pomidory koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucić pokruszoną fetę i świeżą rukolę. Wszystko delikatnie wymieszać. Smacznego 🙂

sałatka z komosy ryżowej

Warzywa psiankowate 2017