Domowy serek kanapkowy (z jogurtu)
Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na domowy serek kanapkowy. Do jego produkcji potrzeba jedynie dobrej jakości jogurtu naturalnego, soli i ulubionych dodatków – ja dodałam posiekany szczypiorek oraz odrobinę chrzanu. Wykonanie jest banalnie proste, czas oczekiwania stosunkowo krótki, a efekt – bardzo zadowalający 🙂 Otrzymujemy kremowy, smaczny serek, o znanym składzie, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Warto się skusić 🙂
Inspiracja:Gotuję, bo lubię
Składniki:
- 2 duże jogurty greckie (mogą być też zwykłe jogurty naturalne, muszą być tylko bardzo gęste)
- kilka łyżek posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
- sól do smaku
Wykonanie:
Jogurty dokładnie wymieszać z solą, posiekanym szczypiorkiem i chrzanem. Gotową mieszaninę wylać na kilkukrotnie złożoną gazę lub pieluchę tetrową. Związać w tobołek, lekko odcisnąć całość i powiesić nad durszlakiem na 24 h, aby wyciekł nadmiar płynu. Po tym czasie ser przełożyć na kilka godzin do lodówki. Odwinąć z gazy i zajadać. Smacznego 🙂