Choinka z makiem z ciasta francuskiego
Moją domową masę makową wykorzystałam między innymi do przygotowania takiej oto choinki z ciasta francuskiego. Wyszła może trochę koślawa i niezgrabna, ale wzbudziła zainteresowanie domowników, którzy z chęcią się nią zajadali. Ciekawy pomysł na uatrakcyjnienie świątecznego stołu.
Pomysł od Dorotus.
Składniki:
- dwa arkusze ciasta francuskiego
- kilka łyżek domowej masy makowej
- jajko + białko
Wykonanie:
Z obu arkuszy ciasta francuskiego wyciąć dwa takie same trójkąty. Białko ubić na sztywną pianę. Wymieszać ją z masą makową. Masę rozsmarować dokładnie na jednym z trójkątów. Przykryć dokładnie drugim trójkątem. Ostrym nożem na dole wyciąć pień choinki. Lekko zaznaczyć środek: brzegi naciąć z obu stron, tworząc gałązki, pamiętając, by nie nacinać do samego końca. Każdą gałązkę skręcić, sklejając dokładnie na końcu. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez ok. 15-17 minut (do zezłocenia). Smacznego 🙂
Wszystkim zaglądającym na mojego bloga życzę wspaniałych, spokojnych i pogodnych świąt w rodzinnym gronie, mnóstwa prezentów pod zieloną choinką oraz pyszności na wigilijnym stole 🙂