Kruche ciastka z reniferkami
Mam dziś dla Was przepis na pyszne i efektowne ciasteczka, które skradną serce niejednemu maluchowi. Znacie je pewnie bardzo dobrze: kilka lat temu spopularyzowała je Dorotka i od tego też czasu miałam ciągle plan, by je wypróbować. Ciastka te robi się bardzo łatwo i szybko, podczas pieczenia zachowują swój kształt, nie rozlewają się na boki. Upieczone są kruche, aromatyczne i bardzo smaczne. Ze swojej strony dodam, iż skróciłam czas pieczenia o 2 minuty, gdyż mój piekarnik trochę za bardzo przypiekł pierwszą partię. Wszystko zależy od mocy waszych urządzeń, warto więc obserwować ciastka podczas pieczenia.
Składniki (ok. 35-40 ciastek):
- 180 g masła
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Dodatkowo:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- kolorowe drażetki
Wykonanie:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem i solą. Dodać posiekane, zimne masło, ekstrakt, jajko oraz żółtko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Z gotowego ciasta odrywać mniejsze kawałki, wałkować je na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać kółka np. za pomocą szklanki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut (o lekkiego zezłocenia). Przestudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Umieścić ją w rękawie cukierniczym i narysować nią na ciastkach rogi oraz oczy renifera. Kolorową drażetkę posmarować kroplą czekolady i przykleić w miejsce nosa. Smacznego 🙂