Domowa granola z masłem orzechowym

Dość często jadam ostatnio na śniadanie jogurty naturalne z różnymi dodatkami. Czasami dorzucam chia, czasem po prostu owoce lub płatki owsiane. Próbowałam znaleźć jakieś porządne musli lub płatki, o składzie nie wołającym o pomstę do nieba, ale nie udało mi się. Wszędzie tona cukru, polepszaczy – nic fajnego. Postanowiłam przygotować więc w domu moją własną granolę. Poszperałam w necie w poszukiwaniu inspiracji i złożyłam recepturę ze składników, które mi najbardziej pasowały: masło orzechowe, trochę miodu, cynamon, suszona żurawina, orzechy. Wyszła naprawdę bardzo dobra – będzie świetnym urozmaiceniem zimowych śniadań 🙂 

granola z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100% orzechów, bez dodatku soli i cukru)
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka cynamonu
  • spora garść suszonej żurawiny
  • pół szklanki suszonych bananów
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka czekoladowych pastylek 

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą masło orzechowe, miód, olej i cynamon (można całość lekko podgrzać). Do powstałej masy wsypać płatki. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, mieszając co jakiś czas. Granola po wyjęciu z piekarnika będzie dość miękka, ale dość szybko odpowiednio stwardnieje. Po wystudzeniu dodać do niej suszoną żurawinę, posiekane orzechy i czekoladowe pastylki oraz suszone banany. Przełożyć do pojemnika. Podawać z mlekiem lub jogurtem. Smacznego 🙂

domowa granola

domowa granola masło orzechowe banany