Domowa granola z masłem orzechowym
Dość często jadam ostatnio na śniadanie jogurty naturalne z różnymi dodatkami. Czasami dorzucam chia, czasem po prostu owoce lub płatki owsiane. Próbowałam znaleźć jakieś porządne musli lub płatki, o składzie nie wołającym o pomstę do nieba, ale nie udało mi się. Wszędzie tona cukru, polepszaczy – nic fajnego. Postanowiłam przygotować więc w domu moją własną granolę. Poszperałam w necie w poszukiwaniu inspiracji i złożyłam recepturę ze składników, które mi najbardziej pasowały: masło orzechowe, trochę miodu, cynamon, suszona żurawina, orzechy. Wyszła naprawdę bardzo dobra – będzie świetnym urozmaiceniem zimowych śniadań 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100% orzechów, bez dodatku soli i cukru)
- 2 łyżki miodu
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka cynamonu
- spora garść suszonej żurawiny
- pół szklanki suszonych bananów
- garść orzechów włoskich
- łyżka czekoladowych pastylek
Wykonanie:
Wymieszać ze sobą masło orzechowe, miód, olej i cynamon (można całość lekko podgrzać). Do powstałej masy wsypać płatki. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, mieszając co jakiś czas. Granola po wyjęciu z piekarnika będzie dość miękka, ale dość szybko odpowiednio stwardnieje. Po wystudzeniu dodać do niej suszoną żurawinę, posiekane orzechy i czekoladowe pastylki oraz suszone banany. Przełożyć do pojemnika. Podawać z mlekiem lub jogurtem. Smacznego 🙂