Róże jabłkowe z ciasta francuskiego

Ten efektowny deser robiłam z córką już jakiś czas temu, ale dopiero teraz dokopałam się do zdjęć z tamtego dnia. Robiłyśmy je wieczorem, więc zdjęcie są naprawdę kiepskie i musicie mi to wybaczyć. Jabłkowe różyczki okazały się proste w wykonaniu, dobrze smakowały i cieszyły oko. Zresztą, czy połączenie jabłek i ciasta francuskiego może okazać się niewypałem? Nie sądzę 🙂 Jeśli chcecie zaskoczyć gości, pokuście się o ich wykonanie. 

Inspirowałam się przepisami znalezionymi tutaj i tutaj.

róże z ciasta francuskiego

Składniki (na 5 sztuk):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka z czerwoną skórką
  • sok z  cytryny
  • szklanka wody
  • 70 g cukru
  • kilka łyżeczek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
  • cynamon

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w cienkie plasterki. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Do gorącego syropu wrzucić plasterki jabłka. Podgrzewać je ok. 1-2 min. Powinny zmięknąć i zrobić się plastyczne, nie mogą się rozpadać. Plasterki odcedzić i przestudzić.

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i podzielić na 5 równych pasków. Posmarować je delikatnie dżemem. Na cieście układać plasterki jabłek, zakładając je na siebie (patrz zdj.). Mogą wystawać ponad ciasto. Przykryć je dolnym kawałkiem ciasta (patrz zdj.). Oprószyć cynamonem i zwinąć ciasno, formując różę. Ułożyć je w formie na muffinki, wysmarowanej masłem i oprószonej lekko mąką.

róze

Piec w piekarniku nagrzanym do  220 stopni przez 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec przez ok. 40 min. Czas pieczenia jest dość indywidualny i zależy od piekarnika, grubości róż itd. Moje piekły się trochę dłużej, ok. 55 minut. Jeśli zaczną się przypiekać z wierzchu, należy przykryć je folią aluminiową. Gotowe róże oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂 

róże jabłkowe

róże jabłkowe w cieście