Chrupiące pałki z kurczaka

Kiedy zobaczyłam ten przepis w jakiejś kolorowej gazecie, od razu wpisałam go na listę do wypróbowania. Po bliższym przyjrzeniu się jednak liście składników, złapałam się za głowę. Czego tam nie ma: majonez, parmezan, panko, prażona cebula…eeee..stwierdziłam, że albo wyjdzie z tego coś niejadalnego, albo będzie to naprawdę fajny pomysł na kurczaka. Po konsumpcji przychylamy się z mężem do opcji nr 2. Całość naprawdę nam smakowała. Mięso było delikatne, nie przesuszone, panierka wyraźna i mocno chrupiąca. Nawet nasza córka stwierdziła, że jej smakuje. Może i Wam przypadnie do gustu? 🙂

chrupiący kurczak w panierce

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • pół szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Panierka:

  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 6 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 6 łyżek panierki panko
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka (lub łyżka przyprawy złocistej do kurczaka)

Wykonanie:

Majonez wymieszać z parmezanem. W powstałej emulsji zanurzyć pałki z kurczaka . Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Składniki na panierkę wymieszać ze sobą. Mięso partiami obtaczać w mieszance i ułożyć na kratce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 45-60 minut. Smacznego 🙂