Pietruszka pieczona z miodem
Dziś mam dla Was przepis na coś nietypowego, a mianowicie pieczoną pietruszkę. Brzmi średnio zachęcająco, prawda? Pietruszka nie ma chyba zbyt wielu fanów, jest bardzo niedoceniana. A to błąd moi kochani. Bo w takim wydaniu to warzywo smakuje naprawdę świetnie. Jest słodkie, intensywne i naprawdę bardzo dobre. Polecam jako ciekawostkę.
Przepis znalazłam na Kwestii Smaku.
Składniki (robiłam z połowy porcji):
- 1 kg średniej wielkości pietruszki
- 2 główki czosnku
- 50 g masła
- 1/3 szklanki miodu
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Pietruszkę umyć i oskrobać. Przekroić wzdłuż na pół. Główki czosnku przekroić na pół w poprzek ząbków. Razem z pietruszką umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Wszystko oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Masło roztopić i wymieszać z miodem oraz oliwą. Otrzymaną miksturą polać po pietruszce i wszystko razem wymieszać dłońmi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 35-45 minut (w zależności od wielkości pietruszek), mieszając wszystko 2-3 razy. Pietruszką po upieczeniu powinna być miękka i lekko zrumieniona na brzegach. Smacznego 🙂