Pietruszka pieczona z miodem

Dziś mam dla Was przepis na coś nietypowego, a mianowicie pieczoną pietruszkę. Brzmi średnio zachęcająco, prawda? Pietruszka nie ma chyba zbyt wielu fanów, jest bardzo niedoceniana. A to błąd moi kochani. Bo w takim wydaniu to warzywo smakuje naprawdę świetnie. Jest słodkie, intensywne i naprawdę bardzo dobre. Polecam jako ciekawostkę.

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku

pieczona pietruszka

Składniki (robiłam z połowy porcji):

  • 1 kg średniej wielkości pietruszki
  • 2 główki czosnku
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki miodu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pietruszkę umyć i oskrobać. Przekroić wzdłuż na pół. Główki czosnku przekroić na pół w poprzek ząbków. Razem z pietruszką umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Wszystko oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

pieczona pietruszka przed

 

Masło roztopić i wymieszać z miodem oraz oliwą. Otrzymaną miksturą polać po pietruszce i wszystko razem wymieszać dłońmi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 35-45 minut (w zależności od wielkości pietruszek), mieszając wszystko 2-3 razy.  Pietruszką po upieczeniu powinna być  miękka i lekko zrumieniona na brzegach. Smacznego 🙂