Proste ciasto kokosowo-ananasowe, bez pieczenia
Mam dziś dla Was przepis na smaczne ciasto z ananasami. Szybkie, bezproblemowe i nie wymagające użycia piekarnika. Warstwy herbatników przełożone śmietankową masą z kawałkami owoców, oprószone szczodrze wiórkami kokosowymi. Może się skusicie? 🙂
Przepis z bloga Aaaledobre.
Składniki: (robiłam z podwójnej porcji, w niedużej, kwadratowej blaszce o wymiarach 24×24 cm:)
- około 28 herbatników
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- puszka ananasa w syropie
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny (można ją pominąć)
- wiórki kokosowe do obsypania
Wykonanie:
Na dnie foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Ananasy dokładnie odsączyć z syropu i pokroić w drobną kostkę. Schłodzoną kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Dodać do ubitej kremówki. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokrojonego ananasa. Połowę masy z ananasem rozsmarować na herbatnikach. Wyrównać i przykryć kolejną warstwą ciastek. Na nich rozsmarować połowę masy bez owoców. Przykryć herbatnikami i kolejną warstwą kremu z ananasem. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę ciastek i rozsmarować na nich resztę kremu bez owoców. Całość dokładnie oprószyć wiórkami kokosowymi. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez noc w lodówce, by ciastka odpowiednio zmiękły. Smacznego 🙂