Proste ciasto kokosowo-ananasowe, bez pieczenia

Mam dziś dla Was przepis na smaczne ciasto z ananasami. Szybkie, bezproblemowe i nie wymagające użycia piekarnika. Warstwy herbatników przełożone śmietankową masą z kawałkami owoców, oprószone szczodrze wiórkami kokosowymi. Może się skusicie? 🙂

Przepis z bloga Aaaledobre.

ciasto kokosowo-ananasowe

Składniki: (robiłam z podwójnej porcji, w niedużej, kwadratowej blaszce o wymiarach 24×24 cm:)

  • około 28 herbatników
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • puszka ananasa w syropie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny (można ją pominąć)
  • wiórki kokosowe do obsypania

Wykonanie:

Na dnie foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Ananasy dokładnie odsączyć z syropu i pokroić w drobną kostkę. Schłodzoną kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone. Wymieszać. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Dodać do ubitej kremówki. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokrojonego ananasa. Połowę masy z ananasem rozsmarować na herbatnikach. Wyrównać i przykryć kolejną warstwą ciastek. Na nich rozsmarować połowę masy bez owoców. Przykryć herbatnikami i kolejną warstwą kremu z ananasem. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę ciastek i rozsmarować na nich resztę kremu bez owoców. Całość dokładnie oprószyć wiórkami kokosowymi. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez noc w lodówce, by ciastka odpowiednio zmiękły. Smacznego 🙂