Ciapkapusta
Ostatnio w jednym z kulinarnych programów przygotowywana była ciapkapusta. Jest to tradycyjne danie kuchni śląskiej, składające się z kapusty kiszonej i ziemniaków. Połączenie to zaciekawiło mnie na tyle, że postanowiłam je wypróbować. Całość wyszła smacznie i była świetnym dodatkiem do pieczonych żeberek. Najlepiej smakowała wg mnie zaraz po przygotowaniu, na ciepło. Zimna straciła jednak sporo smaku. Przypominała mi dość mocno wigilijną kapustę z grochem, więc jeśli jesteście fanami tego świątecznego dania, to ciapkapusta z pewnością też Wam posmakuje.
Inspirowałam się tym przepisem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g kiszonej kapusty
- dwie cebule
- 200 g wędzonego boczku
- listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz, ew. kminek
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę lub paski. Podsmażyć na patelni. Gy wytopi się z niego tłuszcz, dodać posiekane cebule. Po 3-4 minutach dorzucić odciśniętą i pokrojoną drobno kapustę. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Smażyć całość kilka minut, o czym podlać wodą i dusić do miękkości kapusty. Gdy już zmięknie, odparować wodę. Dodać zawartość patelni do ziemniaków, zmiksowanych na puree. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. kminkiem. Smacznego 🙂