Ciapkapusta

Ostatnio w jednym z kulinarnych programów przygotowywana była ciapkapusta. Jest to tradycyjne danie kuchni śląskiej, składające się z kapusty kiszonej i ziemniaków. Połączenie to zaciekawiło mnie na tyle, że postanowiłam je wypróbować. Całość wyszła smacznie i była świetnym dodatkiem do pieczonych żeberek. Najlepiej smakowała wg mnie zaraz po przygotowaniu, na ciepło. Zimna straciła jednak sporo smaku. Przypominała mi dość mocno wigilijną kapustę z grochem, więc jeśli jesteście fanami tego świątecznego dania, to ciapkapusta z pewnością też Wam posmakuje. 

Inspirowałam się tym przepisem. 

ciapkapusta

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • dwie cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz, ew. kminek

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować do miękkości.  Boczek pokroić w kostkę lub paski. Podsmażyć na patelni. Gy wytopi się z niego tłuszcz, dodać posiekane cebule. Po 3-4 minutach dorzucić odciśniętą i pokrojoną drobno kapustę. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Smażyć całość kilka minut, o czym podlać wodą i dusić do miękkości kapusty. Gdy już zmięknie, odparować wodę. Dodać zawartość patelni do ziemniaków, zmiksowanych na puree. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. kminkiem. Smacznego 🙂