Curry z kurczakiem, szparagami i cukinią

Mało mnie tu ostatnio, wiem, ale jakoś doba skurczyła mi się niesamowicie, obowiązków przybyło i blog odszedł na jakiś czas w odstawkę. Postaram się jednak raz na jakiś czas wrzucić nowy przepis, abyście całkiem o mnie nie zapomnieli 😉 

Dziś mam dla Was pyszne, wiosenne curry z kurczakiem, szparagami i cukinią. Pikantne, kokosowe, pełne warzyw. Z brązowym ryżem smakowało idealnie 🙂 Wypróbujcie, póki trwa sezon na szparagi 🙂

curry ze szparagami

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • duża cukinia
  • puszka mleczka kokosowego (400g)
  • cebula
  • kawałek imbiru
  • 2-3 łyzki zielonej pasty curry
  • garść szpinaku
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sok z połowy niedużej limonki
  • sol, pieprz
  • łyżeczka przyprawy curry
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i podsmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić je do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku na 3-4 minuty. Odcedzić. Pokroić na mniejsze kawałki (główki zostawić w całości).  Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć ją na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Po 2-3 minutach dodać pokrojoną w półplasterki cukinię. Gdy lekko zmięknie dołożyć podsmażonego wcześniej kurczaka i pokrojone szparagi. Wlać mleczko kokosowe.  Gotować całość ok. 10 minut, aż zgęstnieje. Dodać liście szpinaku i sok z limonki.  Doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂