Curry z kurczakiem, szparagami i cukinią
Mało mnie tu ostatnio, wiem, ale jakoś doba skurczyła mi się niesamowicie, obowiązków przybyło i blog odszedł na jakiś czas w odstawkę. Postaram się jednak raz na jakiś czas wrzucić nowy przepis, abyście całkiem o mnie nie zapomnieli 😉
Dziś mam dla Was pyszne, wiosenne curry z kurczakiem, szparagami i cukinią. Pikantne, kokosowe, pełne warzyw. Z brązowym ryżem smakowało idealnie 🙂 Wypróbujcie, póki trwa sezon na szparagi 🙂
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- pęczek zielonych szparagów
- duża cukinia
- puszka mleczka kokosowego (400g)
- cebula
- kawałek imbiru
- 2-3 łyzki zielonej pasty curry
- garść szpinaku
- natka pietruszki lub kolendra
- sok z połowy niedużej limonki
- sol, pieprz
- łyżeczka przyprawy curry
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i podsmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić je do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku na 3-4 minuty. Odcedzić. Pokroić na mniejsze kawałki (główki zostawić w całości). Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć ją na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Po 2-3 minutach dodać pokrojoną w półplasterki cukinię. Gdy lekko zmięknie dołożyć podsmażonego wcześniej kurczaka i pokrojone szparagi. Wlać mleczko kokosowe. Gotować całość ok. 10 minut, aż zgęstnieje. Dodać liście szpinaku i sok z limonki. Doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂