Sałatka z kaszy gryczanej ze szparagami

Ostatnio ugotowałam za dużo kaszy gryczanej i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Przypomniało mi się w porę, że widziałam dość ciekawy przepis na sałatkę z jej udziałem w książce “Pyszne 25” Ani Starmach. W lodówce miałam wszystko poza selerem naciowym, ale znalazłam w niej kilka szparagów i użyłam ich w jego zastępstwie. Sałatka wyszła całkiem smaczna. Zmieniłabym jedynie ilość sosu – było go wg mnie zdecydowanie za mało i całość była ciut za sucha. Poza tym małym mankamentem wszystko na plus – ta zdrowa sałatka będzie świetnym pomysłem na kolację lub przekąskę do pracy/szkoły.

sałatka z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej  (dałam 150)
  • 3 cebule dymki
  • 3 łodygi selera naciowego (zamiast niego dałam kilka ugotowanych i pokrojonych zielonych szparagów)
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Ogórki i rzodkiewki pokroić w półplasterki, ugotowane szparagi w mniejsze kawałki. Pestki dyni i słonecznik uprażyć na suchej patelni. Dymkę oraz natkę pietruszki drobno posiekać.  W dużej misce połączyć ze sobą kaszę, warzywa, pestki oraz zioła. Wymieszać ze sobą składniki sosu. Polać nim sałatkę. Całość dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Podawać na zimno. Smacznego 🙂