Sernikobrownie z musem truskawkowym
Sezon na truskawki w pełni. Codziennie kupuję ich przynajmniej kilogram i ciągle nie mam dość. Tęskniłam za ich smakiem i aromatem. Kiedy dowiedziałam się kilka dni temu, że będę miała gości, oczywistym dla mnie było, że upiekę ciasto właśnie z dodatkiem tych owoców. Wybór padł na sernikobrownie z przepisu znalezionego na Kwestii Smaku. Ciasto wyszło bardzo dobre – sama nie wiem, czy lepsze było dwie godziny po wyjęciu z piekarnika, jeszcze minimalnie ciepłe, gdy czekolada nie do końca zastygła, czy po nocy spędzonej w lodówce, gdy smaki się przegryzły i całość okazała się jeszcze bardziej intensywna. Spód niesamowicie czekoladowy, rozpływający się w ustach, serowy, słodki wierzch i wieńczący wszystko lekko kwaśny mus truskawkowy. Poezja! Nowością był dla mnie dodatek mleka skondensowanego do warstwy serowej – będę korzystać z tego pomysłu, bo okazał się on trafiony w dziesiątkę.
Składniki (mała blaszka o wymiarach 20×24 cm):
Czekoladowy spód:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 120 g mąki
- 3 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego
- 2 jajka
Mus truskawkowy:
- 2,5 szklanki pokrojonych truskawek
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Mus truskawkowy:
Truskawki z cukrem zmiksować na puree. Gotować do lekkiego odparowania i zgęstnienia przez kilkanaście minut. Ostudzić.
Czekoladowy spód:
Połamaną czekoladę roztopić razem z masłem. Gotową masę ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymieszać z ostudzoną czekoladą. Na koniec delikatnie wymieszać z przesianą mąką Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Masa serowa:
Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na najniższych obrotach miksera. Gotową masę serową wylać delikatnie na upieczoną warstwę czekoladową. Łyżeczką rozprowadzić na niej miejscami mus truskawkowy. Wykałaczką kreślić w masie ósemki, aż powstaną wzorki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35 minut lub do czasu aż masa serowa będzie ścięta. Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂
Zakochałam sie w tym cieście ♥️
A za czekoladowym nie przpadam ??
Ale mi miło 🙂 Cieszę się bardzo 🙂