Kotlety mielone z cukinią – bez smażenia
Dziś mam dla Was przepis na trochę inne kotlety mielone. Niecodziennym dodatkiem jest tu cukinia, dzięki której są one wyjątkowo soczyste i miękkie. Ciekawie doprawione, świetnie smakują, a dodatkowym atutem jest to, iż mają trochę mniej kalorii niż normalne mielone, gdyż pieczone są w piekarniku. Naprawdę polecam 🙂
Przepis znaleziony u Mirabelki.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka (dałam mieloną łopatkę wieprzową)
- 300 g cukinii (u mnie jedna spora cukinia)
- jajko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta (ok. 4-5 łyżek)
- zioła prowansalskie (u mnie po pół łyżeczki oregano, tymianku i rozmarynu)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinię umyć i zetrzeć bez obierania na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć dokładnie z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem przez pół minuty. Podsmażone warzywa oraz odciśniętą cukinię dorzucić do mięsa. Dodać jajko i wszystkie przyprawy. Następnie dosypać tyle bułki tartej, aby otrzymać zwartą masę, z której będzie można formować kształtne kotlety. Całość dokładnie wyrobić. Z gotowej masy mięsnej uformować nieduże kotlety (ok. 8-10 sztuk). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Smacznego 🙂