Kotlety mielone z cukinią – bez smażenia

Dziś mam dla Was przepis na trochę inne kotlety mielone. Niecodziennym dodatkiem jest tu cukinia, dzięki której są one wyjątkowo soczyste i miękkie. Ciekawie doprawione, świetnie smakują, a dodatkowym atutem jest to, iż mają trochę mniej kalorii niż normalne mielone, gdyż pieczone są w piekarniku. Naprawdę polecam 🙂

Przepis znaleziony u Mirabelki.

kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka (dałam mieloną łopatkę wieprzową)
  • 300 g cukinii (u mnie jedna spora cukinia)
  • jajko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta (ok. 4-5 łyżek)
  • zioła prowansalskie (u mnie po pół łyżeczki oregano, tymianku i rozmarynu)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cukinię umyć i zetrzeć bez obierania na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć dokładnie z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem przez  pół minuty. Podsmażone warzywa oraz odciśniętą cukinię dorzucić do mięsa. Dodać jajko i wszystkie przyprawy. Następnie dosypać tyle bułki tartej, aby otrzymać zwartą masę, z której będzie można formować kształtne kotlety. Całość dokładnie wyrobić. Z gotowej masy mięsnej uformować nieduże kotlety (ok. 8-10 sztuk). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i  piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Smacznego 🙂