Czekoladowe pancakes z burakami
Te placuszki to świetny pomysł, aby przemycić dzieciom nie zawsze lubiane przez nie buraki. W naleśnikach są prawie niewyczuwalne, a same placki smakują całkiem nieźle i mogą być fajnym pomysłem na śniadanie czy piknik.
Inspirowane tym przepisem.
Składniki (z tej proporcji wyjdzie kilka niedużych placków):
- niewielki ugotowany lub upieczony burak
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 25 ml mleka
- łyżeczka cukru/miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka wiórek kokosowych
- olej do smażenia
Wykonanie:
Buraka zetrzeć na tarce. Wymieszać z mlekiem i rozbełtanymi jajkami. Dosypać mąkę, kakao, cukier, cynamon i wiórki. Wymieszać dokładnie. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać łyżkę mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju, formując z ciasta małe racuszki, z obu stron na rumiano, na niezbyt silnym ogniu. Smacznego 🙂